Hoe overleef je carnaval?

Als eerste wil ik melden dat de teller vandaag op 109,9 kilo staat. Hiep hoi!!! Onder de 110! Maar....het was ook carnaval vandaag en vrienden over de vloer. Help wat dan! Eerst vanmorgen vroeg maar eens boodschappen gedaan. Daarna het boekje van Sonja doorzocht naar een gezond gerecht dat ik ook mijn vrienden kan voorschotelen. Dat is aardig gelukt en was ook absoluut lekker. Alleen de drankjes tijdens carnaval en een paar slechte tussendoortjes kon ik niet laten staan vandaag! Ik heb geprobeerd dit de compenseren met wat extra Nan Yu thee te drinken. En....morgen weer gezond verder. Heb geen spijt van vandaag maar moet wel oppassen dat ik me de volgende keer meer inhoud. Ben wel benieuwd wat zon slippertje doet met mijn lichaam op de weegschaal.

Tip: drink liever een baco light dan bier!

BMI berekenen

BMI is de Body Mass Index, vaak wordt dit gebruikt om een indicatie te geven over de zwaarlijfigheid. Met de indicatie over de zwaarlijfigheid kan dan wat gedan worden. Zwaarlijfigheid is gevaarlijk voor de gezondheid. Of het nu Obesitas, ondergewicht of zwaarlijfigheid is, het is slecht voor de gezondheid.

De formule voor het berekenen van je BMI is neem het gewicht/lengte x lengte.



De betekenis van het BMI getal:

Minder dan 18,5 = Ondergewicht
Tussen 18,5 - 25 = Ideaal gewicht
Tussen 25 - 30 = Overgewicht
Tussen 30 - 35 =  Obesitas
Tussen 35 - 40 = Ernstige obesitas
Tussen 40 - 50 = Morbide obesitas

Berekening ideale gewicht is BMI x (lengte x lengte)
In mijn geval met een lengte van 1.79 m1 is het ideale gewicht tussen de 59,27 kilo en 80,1 kilo.
Gezien mijn stevige bouw lijkt mij de 80,1 kilo wel reeel.

Zelf ga ik voorlopig uit van de berekening Lengte - 1 + 5% dan kom ik uit op +/- 83 kilo!

Bijna 5 kilo afgevallen in 2 weken!

Het is nog maar vrijdag, de eerste twee weken zijn nog niet eens voorbij en ik ben al bijna 5 kilo lichter. Ik kan wel zeggen dat het goed gaat. Doordat ik ruim een liter Nan Yu thee drink per dag heb ik totaal geen last van een honger gevoel. Naast mijn thee drink ik ook ongeveer 2-2,5 liter water. Qua eten, het Sonja Bakker dieet valt mij ook wel goed, zoals ik al eerder zij, het is geen dieet maar een levenswijze. Mijn lichaam is redelijk gewend aan de kleinere hoeveelheden. Ik zou er nu bijvoorbeeld niet meer aan kunnen denken om 3 borden macaroni weg te eten. De eerste opmerkingen komen zelfs dat mijn gezicht wat smaller wordt. Kijk daar doe je het allemaal voor! Ik ga einde van de week weer een foto plaatsten van de verschillen na twee weken. Wel heb ik het gevoel dat ik wat aan sport moet gaan doen, daar wil ik spoedig mee starten. Groot voordeel is toch weer dat ik voor de hele week eten in huis heb en daar dus ook niet van afwijk. Ik heb zelfs nog niks gesnoept tussendoor! Ik heb er zelfs geen behoefte aan meer! Het is gewoon een kwestie van even doorzetten en volhouden. Deel het vooral met anderen wat je aan het doen bent, dat helpt en het geeft een werelds gevoel.

Water drinken bij het afvallen

Momenteel drink ik zo'n 2-2,5 liter water per dag. Dit is gezond voor het lichaam maar wat doet het met me. Voornaamste is dat ik nu minder honger heb wanneer ik voor het eten een glas water drink. Overdag heb ik op mijn werk meestal 0,5 liter flesjes bij me die ik regelmatig bij vul. Een nadeel is wanneer je hiermee begint dat je lichaam er niet aan gewend is en dat je daardoor regelmatig moet plassen. Niet echt geweldig als je aan het werk bent maar weer voor een goed doel! Drink overigens nooit meer dan 3 liter, dat is niet goed voor de nieren. Ik ben zelf geen specialist maar het is mij door vele al afgeraden.
Na een week of twee is je lichaam er meer aan gewend!

Hoeveel wil je afvallen?

Vraag jezelf af hoe je er over 2-3 jaar uit wilt zien. Hoe je je dan wilt voelen en hoe je wilt zijn. Dus niet over 10 dagen of 10 weken of zelfs niet over 10 maanden. Dat zou je doel voor over 2-3 jaar alleen maar frustreren.

Voor het beste gewicht gebruik je de volgende regels:
(Let op: de gewichtscalculatoren geven vaak absurde uitkomsten. Je kunt ze beter niet gebruiken)

Vrouwen nemen de lengte boven de 1 m minus 5 %. Dus als je 1,75 m lang bent, dan is je juiste gewicht 75 minus 3,5 kg wordt ongeveer 71 kg.

Mannen nemen de lengte boven de 1 m plus 5 %. Dus als je 1,80 m lang bent, dan is je juiste gewicht 80 plus 4 kg wordt ongeveer 84 kg.

Je doel moet haalbaar zijn. Ben je een vrouw en 1,75 m lang en je weegt 110 kg? Probeer dan als doel te stellen om over 3 jaar 71 kg te wegen. 40 kg afvallen en mooi op je ideale gewicht. Hogere aannames zijn voor een periode van 3 jaar niet juist.

Het eerste jaar gaan we steeds uit van maximaal 20 à 25 kilo. Het daarop volgend jaar 10 à 15 kilo en voor het laatste jaar 5 à 10 kilo afvallen.

Ook op het werk kan je gezond eten

Vaak is het een taboe op de werkvloer als je met gezond eten aankomt als man. Wat eet jij nou? konijnenvoer enz enz. Ik zeg maar zo gewoon doen, na een paar dagen zijn ze het gewend en gaan ze zelfs vragen wat je nu weer voor een lekkers bij je hebt. Handig is om wat tupperware bakken te hebben in huis waarin je bijvoorbeeld de yoghurt of sla in kan doen. Wel is het makkelijk maar niet noodzakelijk als er een koelkast op het werk is. Wat ook het beste bij dit dieet is om s'avonds alles al in te pakken. Dit om s'morgens een hoop stress te besparen. Schaam je dus niet maar ga er gewoon voor, ook overdag!

Deze week ga ik 2 kilo afvallen!

Deze week is alweer een dag begonnen en ik voel mij nog steeds geweldig! Het afvallen of het eten lijkt wel een soort sport te worden. Ik verlang naar het eten ieder moment maar op een hele andere manier dan vroeger. Het smaakt me veel beter! Aan mijzelf merk ik al wel iets maar alleen het feit dat mijn riem een gaatje is opgeschoven en dat al na 1 week! Mijn omgeving ziet het nog niet zo, dat moet nog komen maar ik kan niet wachten om de eerste complimenten in ontvangst te nemen. Mijn dag patroon is 6 keer per dag eten waarvan 3 maaltijden en 3 tussendoortjes. Daarnaast drink ik een liter van de thee waar ik eerder over schreef, dit werkt mij goed tegen het honger gevoel. Zo maar weer eens de dag meter invullen, ik weeg inmiddels 111 kilo en weet je: Dit is de laatste dag dat ik 111 kilo weeg!

Tip: Weeg jezelf niet elke dag, dit kan frustrerend zijn, afvallen gaat vaak in golven naar beneden!

Kleine hoeveelheden maar toch genieten

Vandaag was het weer zover, de wekelijkse weegdag. Ik voel mij goed en heb zeker het gevoel dat ik afgevallen ben. De eerste weken gaat het vaak snel zeggen ze en dat klopte ook. De eerste 2 kilo's is een feit!
Ik weeg nu 112 kilo, een mooie prestatie voor mijn eerste week. Hoe kijk ik nu terug op mijn eerste week: Kort maar krachtig. Het was niet heel gemakkelijk de omschakeling naar de kleine hoeveelheden maar het is me deze week absoluut goed gelukt. Alleen de woensdag heb ik het zwaar gehad. Daarnaast ervaar ik het gevarieerde eten als erg prettig en smaakvol. Het leuke van brood eten nu is dat er altijd een komkommertje of tomaatje bij op mag. Heerlijk... Qua sporten moet ik nog wat meer mijn best doen volgende week, ik merk nog aan mij zelf dat ik excuses zoek om het niet te doen. Ik denk nu ik weet hoe het eten gaat dat dat vanaf nu ook beter zal gaan, het is gewoon een kwestie van discipline. De wil om te veranderen is momenteel zo groot bij mij dat het voorlopig op deze manier goed blijft gaan denk ik.

Tip: Zorg dat je afvallen en sporten niet alleen doet. Doe het bijvoorbeeld samen met je partner, ook als er bij hem of haar niet zoveel af moet. Het is gezelliger en je kan elkaar oppeppen. Daarnaast gooi je veel minder weg als je bijvoorbeeld kiest voor het Sonja Bakkeren. Bij Sonja Bakker kan je er bijvoorbeeld voor kiezen hetzelfde te eten maar hoeveelheden laten variëren.